Keistimewaan Saiyyidatina Khadijah. Isteri mithali :)

ISTERI Rasulullah SAW, Saidatina Khadijah binti Khuwailid ialah wanita pertama beriman kepada Allah dan rasul-Nya. Beliau banyak membantu dan mengukuhkan tekad, Nabi Muhammad dalam melaksanakan risalah dakwah Islamiah. Beliau sentiasa berusaha meringankan kepedihan hati dan menghilangkan keletihan serta penderitaan suaminya dalam berdakwah.

Inilah keistimewaan dan keutamaan Khadijah dalam sejarah perjuangan Islam. Beliau adalah sumber kekuatan di belakang Rasulullah.

Rasulullah ketika menceritakan keperibadian Khadijah bersabda, maksudnya: “ Demi Allah, tidak ada ganti yang lebih baik daripada dia, yang beriman kepadaku saat semua orang ingkar, yang percaya kepadaku ketika semua mendustakan, yang mengorbankan semua hartanya saat semua berusaha mempertahankannya dan… daripadanyalah aku mendapatkan keturunan.”

Siti Khadijah berasal daripada keturunan terhormat serta terkenal sebagai wanita tegas dan cerdas.
Beliau adalah wanita kaya dan terkenal serta mampu hidup mewah dengan hartanya sendiri. Namun semua itu dengan rela dikorbankannya untuk memudahkan tugas suaminya.Hal ini menunjukkan beliau adalah wanita yang mendorong kemajuan pahlawan umat manusia, melindungi pejuang terbesar dalam sejarah dengan mewujudkan kedamaian dalam kehidupan suaminya. Sikap inilah yang menjadi sumber kekuatan Rasulullah sepanjang kehidupan mereka.

Sepanjang hidupnya bersama Rasulullah, Siti Khadijah setia menyertai Baginda dalam setiap peristiwa suka dan duka. Setiap kali suaminya ke Gua Hira, beliau pasti menyiapkan semua bekalan dan keperluannya. Seandainya Rasulullah agak lama tidak pulang, beliau akan meninjau untuk memastikan keselamatan Baginda.

Sekiranya Baginda khusyuk bermunajat, beliau tinggal di rumah dengan sabar sehingga Rasulullah pulang.

Apabila suaminya mengadu kesusahan serta berada dalam keadaan gelisah, beliau cuba sedaya mungkin mententeram dan menghiburkannya sehingga suaminya benar-benar merasai ketenangan. Setiap ancaman dan penganiayaan dihadapi bersama. Malah dalam banyak kegiatan peribadatan Rasulullah, Siti Khadijah pasti bersama dan membantu Baginda seperti menyediakan air untuk mengambil wuduk.

Kecintaan Siti Khadijah bukanlah sekadar kecintaan kepada suami, sebaliknya jelas berlandaskan keyakinan kuat terhadap keesaan Allah.

Segala pengorbanan untuk suaminya adalah ikhlas untuk mencari keredaan Allah. Allah Maha Adil dalam memberi rahmatNya. Setiap amalan yang dilaksanakan dengan penuh keikhlasan pasti mendapat ganjaran yang berkekalan.

Firman Allah bermaksud: “Barang siapa yang mengerjakan amalan soleh, baik lelaki mahupun wanita dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan sesungguhnya akan Kami berikan balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik daripada apa yang sudah mereka kerjakan.” (Surah an-Nahl, ayat 97)

Janji Allah itu pasti benar. Kesan kesetiaan Siti Khadijah bukan sekadar menghasilkan kekuatan yang mendorong kegigihan dan perjuangan Rasulullah, malah membawa barakah besar kepada rumah tangga mereka.
Anak yang lahir juga adalah soleh. Keturunan zuriat ahlulbait Rasulullah adalah insan yang sentiasa taat melaksanakan perintah Allah.Semua ini menghasilkan kekuatan yang membantu meningkatkan perjuangan Islam.


 

11 Comments (+add yours?)

 1. ukht ilalliqa
  Jul 10, 2007 @ 07:50:39

  Alamak! sorry for the inconsistency of the font and its size.. WUu shikin! well, somtimes u juz have to natural rite?? :P hehe..

  Reply

 2. fatimah
  Apr 19, 2009 @ 11:49:45

  no comment….saya berbangga menjadi anak malaysia………..tu je.. wanita hiasan dunia………..wakaka………..

  Reply

 3. hanani
  Jun 06, 2009 @ 13:50:51

  ALHAMDULILAH..AKHIRNYA SAYA JUMPE JUGAK BAHAN UNTUK FOLIO..TERIMA KASEH..

  Reply

 4. aidil
  Jul 01, 2009 @ 12:53:03

  assalamuailaikum……………saya bersyukur kerana dapat bahan folio saya !!!!!!!!!terima kasih banyak2

  Reply

 5. hajar_ucov
  Dec 07, 2009 @ 11:24:41

  alhamdulillah….akhirnya jumpe gk bahan nk buat folio ni…….tp disamping itu sy bangga dengan sikap dan sifat saidatina siti khadijah…

  Reply

 6. wen
  Sep 27, 2010 @ 13:27:14

  waaaahhhh….
  finely,,dpt juak wat folio niy…..

  Reply

 7. gamis murah
  Mar 01, 2011 @ 13:32:42

  Segala Puji bagi Tuhan Alam Semesta Allahu Ta’ala yang mengabarkan kebaikan-kebaikan
  agar aku dan kalian mengambil manfaat dari kebaikan dan berbagi untuk sesama.
  Salam Kenal dari Kami GAMIS MURAH

  Thx infonya :D

  Reply

 8. ???
  Mar 11, 2011 @ 08:57:07

  wohh …
  terbaik kot ..
  hahahha ….

  Reply

 9. uyul jufri
  Apr 16, 2011 @ 09:02:28

  saya amat berbangga dengan sifat dan sumbangan saidatina khadijah :)

  Reply

 10. izzati suhaili
  Jul 08, 2011 @ 10:38:19

  saidatina khadijah the best…….

  Reply

 11. Hanis Munir
  Mar 14, 2012 @ 17:33:05

  bersyukur ke hadrat Ilahi..terima kasih..dapat juga saya rujuk sedikit maklumat2 tentang saidatina khadijah untuk pembentangan group project PAI saya ni..syukran ! ^_^

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: